Szállítószalagváz

Milyen szállítószalag vázak vannak?

A szállítószalagok esetén két váztípusról beszélhetünk általánosságban. Ezek lehetnek alumíniumprofilok vagy acélprofilok. A váztípusok gyakran a szállított anyagok típusától függnek, amelyek lehetnek nehezebb ömlesztett anyagok, vagy könnyebb darabáruk. A szállítószalag váz hossza 1 métertől 6 méterig terjedhet. Egyedi kialakítás is elérhető. A szalagvázakat további csoportokba is sorolhatjuk a használati helyüktől függően. Ezek lehetnek mobil szalagvázak, fix szalagvázak, távolsági szalagvázak, illetve elevátor szalagvázak.
Mobil szalagváz
A mobil szalagváz egy könnyen mozgatható, kerekekkel ellátott szállítószalag. A mobil szalagváz a gyártása során 4 önbeálló kerékkel egészül ki, ezért egyszerű helyváltoztatást eredményez. Egyedi igény alapján ezek fékes kerekek is lehetnek. Ajánlott az olyan üzemekbe, ahol gyakran kell a szállítószalag pozícióját változtatni.
Fix szalagváz
Ahogy a neve is mutatja, a fix szalagvázak egy rögzített helyen használatosak. A gumihevederből készülő szállítószalagok kétféle kivitelben készülhetnek. Amennyiben szállítási szöget kap a szalag, ekkor bordás és hullámperemes kivitelről beszélünk, amíg vízszinten szállítás esetén sima kivitel a jellemző.
A fix szalagvázak mozgatását dobmotor (interroll) vagy hajtómű biztosítja. A hajtómű villanymotorral egybeépített, ezek kétféle típusban elérhetőek: SEW és LENZE. A hevederek szélességei lehetnek: 200, 300, 400, 500, 600 és 650 mm. A szalag sebességének meghatározása különböző lehet, az általános szalagsebesség 0,2 és 0,4m/s.
Távolsági szalagváz
A távolsági szalagváz használata leginkább az üzemen kívüli szállításra jellemző. Ezek a rendszerek általában egyedi kialakításúak, hiszen közel 30 típusú szalagváz készülhet, egyedi méretekben. Távolsági szalagvázzal találkozhatunk például a bányákban is. A nagyfokú teherbírás miatt speciális görgőkkel, gumírozott hajtódobbal és vészleállítóval rendelkezik.
Elevátor
A liftszerűen működő elevátor az anyagok függőleges szállítására alkalmas szerkezet. Az elevátor használata függőleges anyagok számára alkalmas, ezért használata népszerű a mezőgazdaságban, malomiparban, de a bányászat területén is ismert az alkalmazása. Különböző szállítási kapacitásokhoz mérten kerül gyártásra.

Segítünk Önnek! Vegye fel velünk kapcsolatot! Elérhetőségeinket ITT találja...

2500 Esztergom, Dobozi M. u. 57.
albelt[a]albelt.hu
Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ