Hajtószíjak és ékszíjak

A hajtószíj fogalma nem biztos, hogy bárki számára ismerősen cseng, de ha azt mondjuk, hogy ékszíj, azonnal megváltozik a helyzet. A mindennapok során nem kerülünk velük közvetlen kapcsolatba, de segítik életünk gördülékenységét. Például, amikor eljutunk autónkkal a munkahelyünkre.

A hajtószíj egy olyan végtelen szíj, amely egy gép tengelyének vagy kerekének forgó mozgását egy távolabbi gép másik tengelyére, kerekére viszi át. Számos hajtószíj típust ismerünk, amelyet az autóipartól kezdve, a mezőgazdaságon át a termelő gyárakig számtalan vállalkozás használ. Cikkünkben négy nagy hajtószíj csoportot szeretnék megemlíteni, de az alkalmazási területeken belül több típus létezik. Ez függ a kialakításától, méretétől, minőségétől, és még számtalan más fontos opciótól.

Ékszíj

Elsősorban beszéljünk az ékszíjakról, hiszen ezek a legismertebb hajtószíjak. A mezőgazdaságban és az iparban kivétel nélkül megforduló eszközök egyike. Ahogy a berendezéseknek számos különböző verziója lehet, úgy változnak az ékszíjak kialakításai is.

Milyen ékszíjakat forgalmazunk?

  • Normál profilú ékszíjak
  • Magas profilú ékszíjak
  • Fogazott ékszíjak
  • Átlapolt ékszíjak
  • Dupla ékszíjak

Bármilyen területről legyen szó, minden ékszíjat a legmagasabb minőségben készülnek el a megrendelőink számára. A környezeti hatásoknak kiválóan ellenállnak, emellett pontos illeszkedést és tartósságot biztosítanak. Egy-egy típusnál a különböző profilok alkalmazásával csökkenthetjük a vibrációt és növelhetjük a hatékonyságot.

Laposszíj

Leginkább ipari területeken, teljesítmény átvitelére használják a laposszíjakat. A standard méretek mellett, az alkalmazás függvényében különböző kialakítású szíjakat forgalmazunk. Készülhet olyan hozzáadott tulajdonságokkal, mint fedő-, vagy erőátviteli réteg, illetve egy speciális tapadást segítő réteg. A laposszíjak tökéletes erőátvitelt biztosítanak, legyen szó bármilyen tág teljesítményhatárról. A megbízható, magas minőségű gyártmányok elősegítik a gördülékeny munkavégzést. 

Fogasszíj

A fogasszíjak leginkább a szállítás területén népszerű eszközök, hiszen a csúszásmentes hajtásátvitel alkalmas a mozgatási feladatok ellátására. A fogasszíj-hajtás abban különbözik a többi szíjtól, hogy a nyomaték és teljesítmény átvitelt sajátosan kialakított fogak alakzáró kapcsolatával biztosítja. A fogasszíjak esetében többféle fogkialakítás teszi lehetővé, hogy minél több megrendelői igénynek eleget tehessünk. Kínálatunkban a nagy teljesítmény átvitelre megtalálhatók: íves és trapéz keresztmetszetű fogasszíjak, illetve jó kopásállóságú és olajtűrő szíjak is.

Variátorszíj

A variátorszíjak a fokozatmentes hajtások egyik népszerű megoldása. Abban különbözik a többi hajtószíjtól, hogy ellenállnak az oldalukat terhelő nyomásnak. Ipari és mezőgazdasági területekre egyaránt kínálunk különböző típusú, nagy igénybevételnek ellenálló variátorszíjakat. Mindkét területre vannak ún. szabványméretek, amelyet a profil szélessége és magassága határoz meg. A variátorszíj esetében fontos, hogy különösen tartós és hibamentes működést biztosítson még nagy por, hő és vagy olajszennyeződés esetén is. Ebben a termékkategóriában is megtalálhatók a fogas kivitelek, amelyek pontosabb illeszkedést biztosítanak.

Erőátviteli szíjak

  • ékszíj
  • fogasszíj
  • hosszbordás szíj
  • bevonatos szíj
  • műanyag szíjak

Kérdése van a termékeinkkel kapcsolatban? Tegye fel bátran az elérhetőségeinken!

 

2500 Esztergom, Dobozi M. u. 57.
albelt[a]albelt.hu
Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ